ÎNTREBĂRI FRECVENTE
…despre șindrilele IKO
Pot aplica şindrile noi peste şindrilă deja existentă?
Da. Puteti aplica sindrila noua peste sindrila existenta, depinde insa de conditiile acoperisului.
Daca acesta prezinta un singur strat de sindrila si daca acoperisul se prezinta in conditii bune, in mod normal sindrila existenta nu trebuie sa fie inlaturata.
Verificati inainte la autoritatile locale competente pentru a va asigura ce proceduri legate de constructie a unei case trebuie sa respectati. Montarea unui acoperis nou reprezinta un bun prilej pentru a examina ventilatia acestuia spre a va asigura ca ventilatiile sunt suficiente, pozitionate corect si ca nu sunt obstructionate.
IKO a elaborat un set de recomandari in acest sens.
Trebuie să înlătur folia de plastic de pe spatele placilor de şindrilă?
Folia de plastic de pe spatele sindrilei IKO nu trebuie inlaturata.
Motivul pentru care aceasta folie este acolo este acela de a preveni lipirea sindrilelor in pachet. Odata ce sindrilele au fost scoase din ambalaj, folia de plastic practic nu mai are nici o intrebuintare.
Linia de bitum care lipeste sindrilele intre ele este amplasata in cu totul alt loc si va etansa doua sindrile succesive pe acoperis datorita caldurii soarelui, imediat dupa aplicare.
Ce pot face pentru a preântâmpina apariţia efectului de umbrire?
Pentru a preveni aparitia efectului de umbrire (estompare a culorilor), nu amestecati sindrile provenind din coduri diferite de productie pentru acelasi acoperis.
Asigurati-va ca urmati instructiunile de montaj de pe ambalajul sindrilelor sau de pe acest site. Aplicati sindrilele pornind din partea de jos a acoperisului urcand in diagonala
Pentru a diminua aparitia riscului de umbrire, IKO comercializeaza numai sindrile avand culori combinate in locul culorilor uniforme.
Nu tineti depozitate sindrilele pentru o lunga perioada de timp si in nici un caz in spatii exterioare.
Jgheabul meu este plin cu granule. Este o problemă legată de şindrilă?
Nu neaparat. Datorita procesului de fabricatie al sindrilei se aplica o cantitate mai mare de granule pentru a se asigura ca bitumul de pe aceasta sa fie in totalitate acoperit. Este important sa se acopere in totalitate cu granule astfel incat bitumul sa nu fie expus razelor ultraviolete.
Conform normei EN 544 cantitatea de granule ce poate fi pierduta nu trebuie sa depaseasca 2,5 g (procedeu te testare EN 12039).
Insa IKO o face chiar mai bine decat atat. Pierdere maxima de granule este limitata la valoarea de 1,2 g !!!
Cum pot primi mostre de produse IKO?
Distribuitorul Dumneavoastră de materiale de construcții pentru acoperișuri va poate pune la dispoziție mostrarele de culori pentru șindrilele IKO.
Contactați departamentul suport vânzări IKO pentru a primi o broșură cu șindrilele și accesoriile noastre pentru acoperișuri.
Doresc să îmi acopăr casa cu şindrilă. De câtă şindrilă am nevoie?
Folosind Calculatorul de Acoperis sau printr-un calcul simplu puteti aproxima cantitatea de sindrila necesara pentru acoperisul Dumneavoastra.
Multe acoperisuri sunt compuse din forme geometrice simple cum ar fi patrate, dreptunghiuri, trapeze sau triunghiuri. Pentru a determina necesarul de sindrila trebuie sa calculati aria acoperisului.
Acest lucru se face prin:
- Determinarea formelor geometrice care compun acoperisul Dumneavoastra si calcularea suprafetelor individuale apoi insumarea suprafetelor care compun acoperisul.
- Suprafata obtinuta se imparte apoi la suprafata aferenta unui pachet din tipul de sindrila dorita.
- Nu uitati sa adaugati o marja pentru coamele drepte si inclinate, banda de pornire,etc. O aproximare buna este de a comanda cu 10-15% mai multa sindrila decat suprafata acoperisului.
Distribuitorul IKO sau montatorul va pot ajuta sa obtineti o calculatie profesionala si exacta a necesarului de sindrila.
Este necesar ca șindrilele IKO sa aibă fișe tehnice de siguranță?
Deoarece șindrilele nu sunt clasificate ca produse periculoase, acestea nu au nevoie de fișe tehnice de siguranță.
Conțin șindrilele asbest și ce influența are acesta asupra sănătății?
Raspunsul este foarte scurt: NU!
Cum se fabrică șindrilele?
Sindrilele se fabrica printr-un proces continuu, tip tesatura:
- Role mari de fibre de sticla sunt introduse intr-un dispozitiv de acumulare.
- Fibra de sticla inainteaza spre zona de acoperire.
- In acest punct se aplica stratul de bitum pe ambele fete ale fibrei de sticla.
- Stabilizatori naturali sunt adaugati pentru a imbunatatii sindrilei la dezagregare.
- Granulele sunt obtinute dn roca sfaramata vopsita ceramic; ele ofera sindrilei culoarea, insa cel mai important acestea protejeaza bitumul de radiatiile ultraviolete.
- Un strat de protectie este aplicat apoi pe partea inferioara a rolei pentru a preveni lipirea de dispozitivul de fabricatie precum si de a preveni lipirea de alte sindrile la ambalare.
- O folie de plastic este de asemenea aplicata pe partea inferioara pentru a preveni lipirea in ambalaj de sindrila de dedesubt.
- Mai departe granulele sunt presate in stratul de bitum superior.
- Dupa racire se aplica linia de lipire. Aceasta da posibilitatea sindrilelor de a se lipi una de alta prin suprapunere odata montate pe acoperis prevenind astfel decopertarea la vant.
- Rola este apoi masurata si debitata sub forma de sindrile.
- Acestea sunt ambalate in pachete si depozitate pana sunt gata de a fi livrate.
Sunt șindrilele la fel de rezistente la foc ca și alte învelitori?
Șindrilele sunt conforme standardele DIN 4107/partea 7 și sunt rezistente la foc. În toate tarile unde se vând șindrile IKO, a fost verificata conformitatea cu normele locale.
În concluzie DA, sunt rezistente la foc.
De unde trebuie să încep montajul șindrilei? De la coamă sau de la baza acoperișului?
Întotdeauna montajul șindrilei se începe din partea inferioară a acoperișului (de la baza) pentru a vă asigura că păstrați o linie dreaptă, pe verticală.
Dacă doriți să vizualizați această metodă, accesați secțiunea: ghid montaj. Deasemenea puteți descărca și tipări ghidul de montaj al șindrilelor IKO.
…legate de climă
Sunt șindrilele rezistente la vânturi puternice?
Sindrilele ofera o deosebit de buna rezistenta la vant. Riscul ca ele sa fie desprinse este foarte redus. S-a dovedit acest lucru in timpul furtunii din anul 2000 din Franta unde majoritatea acoperisurilor au fost distruse in vreme ce cele cu sindrilele au ramas pe case.
IKO ArmourShield a fost testata in mod intensiv in tunelele aerodinamice si au dovedit o rezistenta la vant de pana la 220 km/h.
Cum pot asigura proprietățile unui acoperiș cu șindrila în zonele cu temperaturi scăzute ?
Proprietăţile şindrilelor instalate şi folosite în zonele cu temperaturi scăzute pot fi păstrate urmând recomandările enumerate mai jos:
Asiguraţi-vă că acoperişul este ventilat corespunzător
Fiţi atenţi când lucraţi cu şindrila la temperaturi scăzute. Dacă locuiţi într-o zonă cu ierni foarte reci, trebuie să folosiţi protecţii pentru streaşină pentru a reduce efectele apei provenite din gheaţa care se formează în streaşină.
Folosiţi o membrană autoadezivă ca IKO Armourbase STICK.
Este mai uşor de lucrat cu acest produs la temperaturi scăzute.
Folosiţi un mastic care conţine polimeri elastomerici ca IKO SHINGLE STICK pentru lipirea suplimentară a şindrilelor în zonele cu temperaturi scăzute.
Când aplicaţi coamele, păstraţi şindrilele care vor fi folosite pentru realizarea acestora la căldură pentru a fi suficient de flexibile.
Folosiţi măsuri de siguranţă suplimentare când vă urcaţi pe acoperiş în timpul iernii…
Șindrilele pot fi folosite în toate zonele climatice?
Da, acesta este cu siguranță unul dintre cele mai evidente avantaje ale șindrilei; materialul este utilizat în zonele climaterice cu temperaturi foarte scăzute precum Canada și s-a dovedit a fi un material excelent și pentru zone calde precum Africa sau Asia de Sud-Est.
Asa cum puteți vedea în secțiunea ” galerie foto” șindrilele IKO sunt utilizate cu succes în diferite tipuri de zone climaterice.
Este adevărat că șindrilele bituminoase absorb zgomotul ploii?
Comparând șindrilele cu majoritatea materialelor pentru acoperiș, șindrila produce cel mai putin zgomot in timpul ploii sau grindinei.
Poate grindina afecta șindrilele bituminoase?
În comparație cu alte materiale pentru acoperișuri ca sticla, metalul sau PVC-ul daunele produse de grindina acoperișurilor cu șindrilă sunt minore..
Totuși într-o oarecare măsură grindina poate afecta acoperișurile cu șindrilă. daunele provocate de grindina pot fi clasificate în doua grupe: daune estetice și daune funcționale
Daunele estetice se caracterizează prin pierderi nesemnificative de granule care însa nu afectează durata de viata a șindrilelor.
Daunele funcționale se caracterizează prin pierderi substanțiale de granule sau chiar ruperea sau penetrarea șindrilelor. Acestea pot avea ca efect infiltrații pe termen scurt sau chiar reducerea duratei de viata a acoperișului.
Sunt mai multi factori care au impact asupra modului în care șindrilele rezista la grindina:
- Mărimea și densitatea grindinei: Grindina de dimensiuni și greutăți mai mari poate provoca daune mai însemnate.
- Vechimea șindrilelor: Cu cât șindrilele sunt mai noi, cu atât sunt mai rezistente fata de cele vechi, deoarece bitumul este mai putin casant și mai absoarbe mai bine impactul.
- Unghiul de impact al grindinei: Grindina care lovește acoperișul la 90° are mai multe șanse sa producă ruperea sau fisurarea șindrilei, în timp ce grindina care lovește oblic acoperișul poate provoca pierderi de granule și pete.
- Temperatura: La temperaturi scăzute, exista riscul perforării șindrilei datorita faptului ca bitumul devine casant decât la temperaturi mai mari.
- Astereala: Astereala solida cu o distanta moderata intre căpriori oferă un suport mai bun suprafeței șindrilei în ceea ce privește rezistenta la grindina. Șindrila montata pe o astereala stricata sau fragila poate fi perforata mai ușor.
Ce putem face pentru a preveni acumulările de gheață pe acoperiș?
Straturile de gheata apar în urma fenomenelor continue de îngheț și dezgheț al zăpezii, datorita căldurii care se elimina din interiorul casei sau datorita jgheaburilor înfundate cu noroi.
Puteți preveni acumulările de gheata astfel:
1) Instalând o bariera de vapori
2) Izolând acoperișul mansardei.
3) Ventilând mansarda.
Pentru a preveni infiltrațiile provenite din topirea zăpezii va recomandam sa folosiți Armourbase Pro.
Pot folosi o lopată pentru a înlătura zăpada de pe acoperișul cu șindrilă ?
Nu vă recomandăm acest lucru deoarece puteți deteriora șindrilele cu lopata.
…legate de culori
Ce culori pot alege?
IKO va oferă o paleta întreaga de culori moderne. Vizualizați produsele noastre pentru a descoperii toată gama de culori.
Ce este decolorarea?
Decolorarea este un fenomen general care se întâmplă în cazul oricărui material pentru acoperiș; acest fenomen se produce sub acțiunea razelor ultraviolete.
Pentru a reduce efectele negative ale acestui fenomen, IKO a dezvoltat propriile granule ceramice. IKO minează și sparge roca pentru a produce propriile granule și realizează colorarea lor printr-un proces de colorare ceramică.
Aceasta vă oferă avantajul încetinirii procesului de decolorare în comparație cu alte produse similare.
Unde pot vedea acoperișuri cu șindrilă?
Șindrilele bituminoase sunt alegerea principala pentru acoperișurile rezidențiale în America de Nord deoarece oferă calitate, rezistenta în timp, diversitate și economie. Se estimează ca în America de Nord mai mult de 5 milioane de case sunt acoperite cu șindrilă în fiecare an 80% din case sunt acoperite cu șindrilă bituminoasa.
Șindrilele bituminoase oferă clienților cea mai mare și diversa paleta de culori, forme și texturi disponibile. În Europa șindrilele sunt folosite din ce în ce mai mult pentru locuințele rezidențiale dar și pentru acoperișuri ușoare precum cele ale cabanelor, garajelor, foișoarelor, bărăcilor, teraselor etc…
…legate de accesorii
De ce și când trebuie sa folosesc hidroizolație bituminoasa pentru șindrilă?
O hidroizolație bituminoasa pentru șindrilă este o membrană bitumata. Folosirea unei hidroizolații este recomandata din mai multe motive
În general o hidroizolație protejează acoperișul împotriva infiltrațiilor de apa, asemenea unei folii de siguranță. Utilizarea hidroizolației reduce totodată și “efectul de rama”. Acesta este vizibil datorita iregularităților acoperișului produse de astereala.
Pentru acoperișuri cu panta sub 20° în mod deosebit va recomandam folosirea hidroizolației.
IKO va oferă mai multe tipuri de hidroizolații bituminoase sub denumirea comerciala de Armourbase.
Ce tip de fixare trebuie folosit pentru a monta șindrilele bituminoase pe acoperiș: cuie sau capse?
Cuiele reprezinta singura modalitate de a fixa șindrilele bituminoase pe acoperiș datorita puterii de susținere superioare.
Folosiți cuie rezistente la coroziune de 25 mm lungime și cu un cap de 10 mm diametru. Tija trebuie sa fie de 3 mm diametru și cu striații.
Pentru șindrila Cambridge precum și pentru coamele drepte și înclinate sunt necesare cuie de 30 mm.
Nu va recomandam sa încercați sa economisiți bani folosind alt tip de cuie. Cuiele bune sunt esențiale pentru obținerea unui montaj corect. IKO va oferă cuie care corespund tuturor acestor cerințe.
Țineți cont de următorul sfat în montajul șindrilelor IKO:
- Verificați detaliile din instrucțiunile de montaj pentru fiecare produs în parte
- Trebuie sa aplicați un minim de patru puncte de fixare pe fiecare șindrilă.
- Aplicați corect aceste puncte, imediat sub banda de bitum însă deasupra decupajelor șindrilei, iar în cazul șindrilei laminate pe linia de fixare a cuielor.
- Cuiele trebuie sa fie bătute drept și în același plan cu partea superioara a șindrilei, nu îngropate în material sau ieșite în exterior în nici un loc de pe acoperiș.
- Asigurați-va ca acestea sunt bine înfipte în astereala.
Ce este un lăcrimar și cum se montează ?
Lăcrimarele sunt folosite pentru direcționarea apei la nivelul streșinii cu scopul de a preveni putrezirea elementelor din lemn ale acoperișului. Este foarte important ca lăcrimarul sa fie confecționat din materiale anti-corozive.
Lăcrimarul trebuie sa fie montat sub hidroizolație sau sub protecția streșinii, de-a lungul acesteia și deasupra hidroizolației la margini.
Am nevoie de multe accesorii pentru acoperișul cu șindrilă bituminoasă?
Unul dintre avantajele șindrilei este acela că nu aveți nevoie de multe accesorii.
- Coamele și doliile pot fi realizate din șindrilă
- Banda de pornire poate fi de asemenea tăiată din șindrilă.
Singurele accesorii diferite sunt ventilațiile, hidroizolația, cuiele și masticul.
Ce tip de astereală trebuie folosit sub acoperișul cu șindrilă?
Astereala trebuie sa fie dreapta, solida și bine fixata. Aceasta trebuie sa fie confecționată din placaj de buna calitate, scândură sau placi structurate (plate sau din fibre: OSB).
Atunci când se folosește scândură lățimea acesteia nu trebuie sa depășească 15 mm pentru a preveni prea multa distorsiune.Toate produsele din lemn trebuie sa fie tratate pentru a se comporta bine la umiditate.
Astereala trebuie sa fie montata intercalat și bine susținut. Nefolosirea materialului corespunzător pentru astereala pentru a oferi o suprafață rigidă poate duce la mișcări ale acesteia care pot distruge șindrilele.
Tipul, nivelul, grosimea și instalarea materialelor folosite pentru acoperiș trebuie sa fie în concordanta cu reglementările locale în domeniul construcțiilor.
Câtă ventilație îmi este necesara pentru acoperișul cu șindrilă ?
Este esențial să permiteți căldurii în exces și vaporilor de apa care sunt generați în mod natural de prezenta umana sa fie eliminați din structura acoperișului printr-o ventilație corespunzătoare. Din acest motiv, aerul trebuie sa circule liber intre izolație și astereala de la streașină spre coamă.
La acoperișuri cu panta cuprinsă între 15°- 25° suprafața minimă netă de ventilat este de 33 cm2, pentru cele în intervalul 25°- 85° suprafața minimă netă de ventilat este de 16 cm2 pentru fiecare 1 m2 de tavan izolat, întotdeauna împărțite egal între streașină și coamă.
Pentru mai multe detalii, vedeți secțiunea dedicată acestui procedeu de realizare a ventilației.
…legate de panta acoperișului
Ce sunt acoperișurile cu pantă joasă?
Acoperișurile care au panta mai mici sau de 20° sunt considerate acoperișuri cu panta joasa.
Unul dintre avantajele șindrilelor IKO este acela ca acestea se pot monta pe pante de pana la 15°. Trebuie însă să aveți în vedere ca șindrilele aplicate pe acoperișuri cu panta mica sunt mai expuse la lumina soarelui sau altor fenomene meteo.
În general, șindrilele Shield sunt cele mai recomandate pentru pantele mici, deoarece suprafața auto-adezivată previne infiltrațiile de apă la vânturi puternice sub plăcile de șindrilă.
Cum pot reduce dezavantajele pe care le pot avea acoperișurile cu panta mica?
Acoperișurile cu panta mica sunt susceptibile pe de o parte infiltrațiilor de apa datorate acumulării gheții și pe de alta parte a celei aduse de vânt. În consecință, cheia pentru un acoperiș mai eficient cu panta mica este aceea de mari proprietățile de rezistenta la apa a sistemului de acoperiș.
Ploaia și zăpada topită nu aluneca repede de pe un acoperiș cu panta mica . Prin urmare, creste riscul formarii gheții.
IKO recomanda trei mijloace de reduce a acestor riscuri în cazul acoperișurilor cu panta mica:
- Asigurând o ventilație corespunzătoare, formarea acumulărilor de gheață poate fi redusă.
- Pentru hidroizolație o membrană autoadezivă din bitum modificat ca produsul nostru Armourbase este cea mai bună soluție.
- În final, va recomandam folosirea șindrilelor noastre bituminoase autoadezive deoarece partea autoadeziva previne infiltrarea apei aduse de vânt.
Există limite în alegerea formei acoperișului meu?
Nu, absolut nici una. Șindrilele bituminoase pot fi aplicate chiar și pe cele mai dificile forme de acoperiș iar arhitecții preferă să lucreze cu ele pentru că le oferă suficient de multă libertate în exprimare. Având o gamă extinsă de modele, șindrilele bituminoase pot fi asortate aproape oricărui tip de design arhitectural pentru a obține efectul dorit.
Consultați galeria foto.